Články
Archiv mých článků a reportáží otištěných v časopisech, se kterými jsem spolupracovala či spolupracuji. Jsou o chutích, o cestách a o jiných aktuálních tématech.
Sůl
Jak víme je nad zlato.Nepostradatelná pro funkci lidského organizmu, známá po celém světě od nejstarších dob, provázela … Celý příspěvek
Jedlé kaštany
Pečené horké kaštany prodávané ve stáncích na ulici jsou jedním ze znamení pokročilého podzimu.Tento malý chléb, který … Celý příspěvek
Šafrán
Vzácný a nádherně žlutý šafrán jemně nahořklé exotické chuti a vůněbyl nepostradatelným kořením, barvivem, parfémem i léčivem … Celý příspěvek
Fíky
Přesladké plody stromu jehož listy byly prvním oděvem Adama vyhnaného z ráje, jsou zřejmě nejstarší domestikovanou plodinou … Celý příspěvek
Kapary
Keř kaparovníku s nádhernými květy je ozdobou přímořských oblastí Středozemí.Původně divoká rostlina se tady odedávna pne po … Celý příspěvek
Mozzarella
Sněhobíle lesklá kráska mezi sýry, proslulá svou jemnou lahodnou chutí a jedinečnou konzistencí, vznikla – jak už … Celý příspěvek
PARMEZÁN A GRANA
Zřejmě nejproslulejší z italských sýrů, parmezán Parmigiano Reggiano, zná takřka celý svět jako neodmyslitelnou součást pravé italské … Celý příspěvek
SORBET & ZMRZLINA
Mražené sladké substrakce byly osvěžující pochoutkou již ve velmi dávných dobách, zvláště v oblasti Orientu a Asie. … Celý příspěvek
Regata s chutí renesance
Azurově modré Lago Maggiore je středomořskou oázou obklopenou Alpami. Na hranici Itálie a Švýcarska objevíte nádhernou krajinu, … Celý příspěvek
Chutě a vůně západní Sicílie
Má cesta vede na západní cíp ostrova. Je konec května, začíná výlov tuňáků, vinice jsou již obtěžkané … Celý příspěvek
Conca d’Oro
Úrodné údolí v zálivu mezi Palermem a Bagherii na pobřeží Tyrhenského moře a lemované horami si vysloužilo … Celý příspěvek
Alto Garda
Severní oblast jezera Garda, kde se Alpy setkávají se Středomořím, je plná kontrastů a překvapení. Na své … Celý příspěvek
Kampánie
Oblast kolem Neapolského zálivu nazývali staří Římané Campania Felix neboli Štastná krajina a měli pro to jistojistě … Celý příspěvek
Hodování pod vulkány
Nad temně modrou hladinou Ionického moře, severně od břehů Sicílie, se rýsují úchvatná panoramata Aiolského (Liparského) souostroví … Celý příspěvek
Řím
Město pozoruhodné svou krásou a starobylostí. Nekonečná pokladnice umění pulsující v rytmu latinské živosti. A v neposlední … Celý příspěvek
Po stopách pravé neapolské pizzy
Zřejmě ne náhodou se tak jedinečný kulinářský objev, jakým je italská pizza, zrodil právě v Neapoli. Nádherně … Celý příspěvek
Sardinie – kráska dvou tváří
Zatímco hornaté vnitrozemí Sardinie bylo a je teritoriem pastýřů a zemědělců, pobřeží omývané smaragdovým mořem a lemované … Celý příspěvek
Vzhůru do Florencie
Projíždíte li malebně zvlněnou toskánskou krajinou, nezapomeňte zastavit ve Florencii. Město na řece Arno je totiž nejen … Celý příspěvek
Hodování na horách
Italské Dolomity lákají nejen svou krásou velikánů z narůžovělého vápence a kilometry dokonalých sjezdovek, ale i pohostinností … Celý příspěvek
Lanýže a vína z Piemontu
Malebný kraj s táhlými kopci Langhe v italském Piemontu je místo zaslíbené labužníkům. Jeho vyjímečné klima a … Celý příspěvek
Z Terstu do Gorizie
Kavárny jako ve Vídni či v Praze a stará dobrá česká kuchyně. Moře, vůně ryb a čerstvě … Celý příspěvek
Galateo – Etiketa po italsku: Pozvání na večeři
Itálie a vlastně celé Středomoří je proslulé svým uměním pohostinnosti, kde mít doma hosty je takřka samozřejmostí … Celý příspěvek
Galateo neboli Etiketa po italsku: Návštěva restaurace
Jak říká přísloví, jiný kraj, jiný mrav.Podobně jako jazyk, mentalita nebo kulinářské zvyklosti i způsoby chování a … Celý příspěvek
Italská kuchyně z českých záhonů II.
Sezona pokročila a nabídka na trhu je stále pestřejší a pestřejší, což platí samozřejmě především pro ovoce … Celý příspěvek
Italská kuchyně z českých záhonů
Italská kuchyně bez čerstvých sezónních ingrediencí vlastně neexistuje – proto je tolik italských kuchyní, kolik je v … Celý příspěvek
Dobrá česká kuchyně ve staronovém kabátě
V české kotlině stoupá zájem o exotické kuchyně a ve společnosti je možné slyšet zapálené debaty na … Celý příspěvek
Odkud a kam kráčejí české trhy I.
Není to tak dávno, kdy byly trhy s čerstvým ovocem, zeleninou a ostatním domácími produkty českého venkova … Celý příspěvek
Odkud a kam kráčejí české trhy II.
Zatímco v minulém čísle jsme se podívali na české farmářské trhy očima organizátorů, dnes nás zajímají přímí … Celý příspěvek
Aperitivo
Z předehry k hodování jakou byl původně aperitiv, se v Itálii stal rituál, který zdaleka neznamená jenom … Celý příspěvek