Články

Archiv mých článků a reportáží otištěných v časopisech, se kterými jsem spolupracovala či spolupracuji. Jsou o chutích, o cestách a o jiných aktuálních tématech.

178

Sůl

Jak víme je nad zlato.Nepostradatelná pro funkci lidského organizmu, známá po celém světě od nejstarších dob, provázela … Celý příspěvek

174

Jedlé kaštany

Pečené horké kaštany prodávané ve stáncích na ulici jsou jedním ze znamení pokročilého podzimu.Tento malý chléb, který … Celý příspěvek

171

Šafrán

Vzácný a nádherně žlutý šafrán jemně nahořklé exotické chuti a vůněbyl nepostradatelným kořením, barvivem, parfémem i léčivem … Celý příspěvek

168

Fíky

Přesladké plody stromu jehož listy byly prvním oděvem Adama vyhnaného z ráje, jsou zřejmě nejstarší domestikovanou plodinou … Celý příspěvek

157

Kapary

Keř kaparovníku s nádhernými květy je ozdobou přímořských oblastí Středozemí.Původně divoká rostlina se tady odedávna pne po … Celý příspěvek

153

Mozzarella

Sněhobíle lesklá kráska mezi sýry, proslulá svou jemnou lahodnou chutí a jedinečnou konzistencí, vznikla – jak už … Celý příspěvek

29

PARMEZÁN A GRANA

Zřejmě nejproslulejší z italských sýrů, parmezán Parmigiano Reggiano, zná takřka celý svět jako neodmyslitelnou součást pravé italské … Celý příspěvek

1

SORBET & ZMRZLINA

Mražené sladké substrakce byly osvěžující pochoutkou již ve velmi dávných dobách, zvláště v oblasti Orientu a Asie. … Celý příspěvek

647

Regata s chutí renesance

Azurově modré Lago Maggiore je středomořskou oázou obklopenou Alpami. Na hranici Itálie a Švýcarska objevíte nádhernou krajinu, … Celý příspěvek

605

Chutě a vůně západní Sicílie

Má cesta vede na západní cíp ostrova. Je konec května, začíná výlov tuňáků, vinice jsou již obtěžkané … Celý příspěvek

531

Conca d’Oro

Úrodné údolí v zálivu mezi Palermem a Bagherii na pobřeží Tyrhenského moře a lemované horami si vysloužilo … Celý příspěvek

501

Alto Garda

Severní oblast jezera Garda, kde se Alpy setkávají se Středomořím, je plná kontrastů a překvapení. Na své … Celý příspěvek

495

Kampánie

Oblast kolem Neapolského zálivu nazývali staří Římané Campania Felix neboli Štastná krajina a měli pro to jistojistě … Celý příspěvek

385

Hodování pod vulkány

Nad temně modrou hladinou Ionického moře, severně od břehů Sicílie, se rýsují úchvatná panoramata Aiolského (Liparského) souostroví … Celý příspěvek

126

Řím

Město pozoruhodné svou krásou a starobylostí. Nekonečná pokladnice umění pulsující v rytmu latinské živosti. A v neposlední … Celý příspěvek

121

Po stopách pravé neapolské pizzy

Zřejmě ne náhodou se tak jedinečný kulinářský objev, jakým je italská pizza, zrodil právě v Neapoli. Nádherně … Celý příspěvek

116

Sardinie – kráska dvou tváří

Zatímco hornaté vnitrozemí Sardinie bylo a je teritoriem pastýřů a zemědělců, pobřeží omývané smaragdovým mořem a lemované … Celý příspěvek

110

Vzhůru do Florencie

Projíždíte li malebně zvlněnou toskánskou krajinou, nezapomeňte zastavit ve Florencii. Město na řece Arno je totiž nejen … Celý příspěvek

101

Hodování na horách

Italské Dolomity lákají nejen svou krásou velikánů z narůžovělého vápence a kilometry dokonalých sjezdovek, ale i pohostinností … Celý příspěvek

90

Lanýže a vína z Piemontu

Malebný kraj s táhlými kopci Langhe v italském Piemontu je místo zaslíbené labužníkům. Jeho vyjímečné klima a … Celý příspěvek

85

Z Terstu do Gorizie

Kavárny jako ve Vídni či v Praze a stará dobrá česká kuchyně. Moře, vůně ryb a čerstvě … Celý příspěvek

577

Galateo – Etiketa po italsku: Pozvání na večeři

Itálie a vlastně celé Středomoří je proslulé svým uměním pohostinnosti, kde mít doma hosty je takřka samozřejmostí … Celý příspěvek

572

Galateo neboli Etiketa po italsku: Návštěva restaurace

Jak říká přísloví, jiný kraj, jiný mrav.Podobně jako jazyk, mentalita nebo kulinářské zvyklosti i způsoby chování a … Celý příspěvek

511

Italská kuchyně z českých záhonů II.

Sezona pokročila a nabídka na trhu je stále pestřejší a pestřejší, což platí samozřejmě především pro ovoce … Celý příspěvek

505

Italská kuchyně z českých záhonů

Italská kuchyně bez čerstvých sezónních ingrediencí vlastně neexistuje – proto je tolik italských kuchyní, kolik je v … Celý příspěvek

222

Dobrá česká kuchyně ve staronovém kabátě

V české kotlině stoupá zájem o exotické kuchyně a ve společnosti je možné slyšet zapálené debaty na … Celý příspěvek

216

Odkud a kam kráčejí české trhy I.

Není to tak dávno, kdy byly trhy s čerstvým ovocem, zeleninou a ostatním domácími produkty českého venkova … Celý příspěvek

210

Odkud a kam kráčejí české trhy II.

Zatímco v minulém čísle jsme se podívali na české farmářské trhy očima organizátorů, dnes nás zajímají přímí … Celý příspěvek

70

Aperitivo

Z předehry k hodování jakou byl původně aperitiv, se v Itálii stal rituál, který zdaleka neznamená jenom … Celý příspěvek